18.2 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Откриват нова 7-метрова кула за наблюдение на птици в защитена местност „Пода”

 Откриването на кулата ще се състои на 30 март 2012 г. (петък) от 14:00 часа в защитена местност „Пода”. 7-метровата кула за наблюдение на птици допълва възможностите, които  малката защитена територия предлага на посетителите. През новия туристически сезон популярната дестинация за природен туризъм и наблюдение на редки видове птици, освен познатите две специализирани укрития, вече ще предлага на гостите от цяла Европа и света едно по-различно и удобно място за наблюдение на птици.

Кулата е възстановена на най-красивото място в защитената местност. От нея се разкрива красива гледка към Черно море, града, бившите утайници на нефтопреработващото предприятие (през по-голямата част от годината те са предпочитано място за почивка от много видове птици), както и към единствената смесена чаплова колония в близост до голям и модерен град, като Бургас.

На ниските храсти в защитената територия гнездят заедно малка бяла чапла, сивата, нощната, гривеста и ръждивата чапли, както и бялата лопатарка, блестящият ибис и малкият корморан.

Високото съоръжение, предназначено за посетители, е само едно от подобренията в туристическата инфраструктура на защитена местност „Пода”, стопанисвана от Българско дружество за защита на птиците. Предстои да бъдат изградени два паркинга за автомобили и да се подобри пътят към защитената територия. Всичко това ще се случи в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” по  програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от БДЗП.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук