16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Откриват събора в „Петрова нива“

110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде отбелязана тържествено днес в местността „Петрова нива”, съобщават от община Малко Търново. Честванията се организират от Община Малко Търново, Съюзът на тракийските дружества в България, Регионалният съюзна тракийските дружества в Бургас и Дирекцията на ПП „Странджа“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В рамките на събора ще се проведе научна конференция, посветена на годишнината от въстанието,която започва от 11. 00 часа. В 14.15 часа ще бъде представен документален филм за Илинденско-Преображенското въстание по спомени на потомци на участниците във въстанието. Филмът е съвместна работа на Исторически музей Малко Търново, Военно-исторически музей гр. София, студенти на УНИБИТ гр. София.

От 17:00 часа е началото на мемориаления пробег „Петрова нива“. Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци, ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий в храм-костница „Света Петка“ от 19:30 часа. Половин час по- късно Национално дружество „Традиция“ за първи път ще представи възстановка на конгреса, проведен през 1903 г.за обявяване на Преображенското въстание.Възпоменателното тържество пред мемориала и зарята – проверка започват в 20:30 часа. Ще участват представителни части от Военноморски сили – Военноморска база- Атия, представителни части от Национална Гвардейска част и представителен духов оркестър. От 21:00 часа е началото на празничния концерт с участието на ансамбъл „Странджа“. В честванията днес на историческата честност ще се включат Вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на външните Работи Кристиян Вигенин и други официални лица.

На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.

Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук