17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Откриват юбилейна изложба на несебърски художник

Радослав /Слави/ Ралев навърши 70 години. За него никой не пита кой е, защото всички знаят, той е Художникът. Но кого наричаме художник?

Има различни определения и характеристики за човека-художник, но една от най-кратките и синтезирани максими е тази на Пабло Пикасо: „Художник – това е човек, който рисува това, което продава. Добрият художник – това е човек, който продава това, което рисува”.

Радослав Ралев  Кога обаче един човек, който рисува, става художник? Отговорът на този въпрос не може да се изчерпи само с цитираната максима, тъй като творческият път на Слави е започнал преди повече от половин век. Но художник „се става” на определен етап от творческото развитие, в процеса на превръщане на изобразителните средства в изображение: цветът да стане въздух, въздухът – форма, формата – енергия, енергията -материя, материята – темперамент.

IMG_7433Доайенът на несебърските художници има редица самостоятелни изложби, участвал е в общи художествени изложби, картините му се котират и като скъп подарък за представителите на дипломатическия корпус.

Могат ли да се разкажат обаче картините на Слави? Отговорът е, не. Защото съществуват точно толкова гледни точки към което и да е нещо, в т.ч. и за всяка картина, колкото са и точките /безкраен брой/ по периметъра на една окръжност, от които може да се визира центърът й. Друг е въпросът, че Слави е от малкото художници, чиито картини са били крадени.

Доколкото обаче творението на изкуството е в същината си въпрос, повик към човешката душа, към чувствата и разума, всеки отговор пред картините на художника е индивидуален.

Откриването на юбилейната му изложба под патронажа на кмета на Община Несебър Николай Димитров е 26 март-четвъртък от 17 ч. в Демонстрационен център на ул.”Паисий” 46.

 

Текст и снимки: . Максим МОМЧИЛОВ

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук