14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Откриват ин витро лаборатория в Бургас

 Ин витро лаборатория ще бъде открита през следващата година в бургаската болница. Това съобщи завеждащият родилното отделение в МБАЛ- Бургас д-р Златин Трепечов. Парите вече са осигурени от община Бургас, остава да се обучи персонала. Очаква се от София да дойде д-р Павлета Табакова, един от най-известните ни специалисти по метода „ин витро“. С откриването на лицензираната лаборатория, където ще се извършва целия процес „ин витро“, на пациентките няма да им се налага да пътуват до София,  Пловдив или Варна. Общинският съвет в Бургас вече одобри 200 000 лв. от бюджета, които ще бъдат разпределени между подалите молби двойки за процедурата. Вече са одобрени първите 49 семейства, които ще получат по 2 000 лв.

Иначе в МБАЛ Бургас от началото на годината са се родили 30 двойки близнаци и с тази цифра болницата поставя рекорд за страната. Част от бебетата са родени именно по метода „ин витро“, каза д-р Трепечов. От родилното отделение се похвалиха и с основен ремонт на отделенията. В момента то разполага с 12 стаи, 7 от тях са за родилки, 2 за новородени, всички в различни цветове. Акушерите не скриха, че най- накрая са се преборили с хлебарките. Лошите хигиенни условия и занемарената база бяха причините много от родилките в Бургас да раждат в Сливен и Ямбол.

Тази година няма значителен ръст на ражданията в бургаската болница. През 2008 са родени 2879, а от началото на годината 2540 . До края на 2009-та година се очаква ражданията да се изравнят.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук