13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Открива се отново един погубен символ на Бургас

 Един безвъзвратно погубен символ на Бургас се открива отново този четвъртък, съобщиха от ПР агенцията, чиято е инициативата за възстановяването му. Най-после след много години забрава оживя култовият каменен бял парапет над бургаския бряг. Каменният парапет, който не само е паметник на културата, но въплащава в себе си спомените и паметта на много поколения. Мястото на парапета бе любимо не само за жителите на Бургас, но и за всички гости на града. Единственото място до което неизбежно стигат всички, които искат да се разходят и да вдишат от величествената прелест на морето и залива. Допреди 10 г. парапетът неизбежно привличаше всички абитуриентски събирания, сватби, тържествени или съкровени любовни срещи. parapet-nov.jpgДесетилетия наред той играеше своята хуманна роля да обединява около себе си хората и да смирява техните конфликти. Защото именно на това място се пресичат измеренията и там се усеща пределът между града и природата, между сушата и морето, между преходното и вечното, между ограниченото и материалното до безпредела на небето и хоризонта. Няма друга точка в Бургас, а и вероятно в България, което да разкрива пред човешкото око толкова богата природна красота и да вдъхновява душата с внезапен порив на благородни и чисти послания. Гражданите ще могат да видят на едно място едни от най-обичаните и популярни бургаски творци. Ваньо Вълчев и Недялко Йорданов ще споделят съкровени стихове за Бургас. Съставите на Стефан Диомов – „Петте сезона“ и детска вокална група „Морски песъчинки“,  ще влеят настроението и талантът на младото бургаско поколение в шоуто. Бардът на родния ни град Пламен Ставрев ще докосне най-нежните струни на китарата си и душите ни, а Бургаският духов оркестър и уникалните ретро автомобили от началото на века ще пресъздадат епохата, когато е строена изящната балюстрада.

Режисурата на спектакъла е поверена на известния бургаски театрален режисьор Симеон Димитров, който усилено репетира с актрисата Невена Цанева най-лиричните стихове на Христо Фотев, посветени на морето и  бургаския бряг. Съпричастни ще бъдат кметът на града Димитър Николов и областният управител Любомир Пантелеев. Тържествен водосвет на парапета ще извърши архиерейският наместник Борис Беров.

Инициативата за концерта е на ПР агенция Имидж Едвъртайзинг, която осъществи и всички реставрационни строително – монтажни дейности, за да може огърлицата на бургаската Морска градина отново да грейне в пълния си блясък.

Тържеството и концертът са благотворителни и са коледен подарък от ПР агенция Имидж Едвъртайзинг, участниците и спомоществователите: Бургаска Строителна Асоциация, Русев-Комерс, г-н Георги Манев, г-н Тодор Тодоров, „Крисмар“ ЕООД –  Емил Андонов, Протехника Ивент, ТУТО, Община Бургас, „КИЗ-МН“ ООД, Парти агенция Кригея, Автомотоклуб Ретро, център „Дигитал“, Художествена Галерия „Петко Задгорски“, Гимназия по туризъм „Асен Златаров“, балет „ДЮН“.

Държим да изкажем нашите специални благодарности и от името на цялата общественост на всички, които подпомогнаха и подкрепиха осъществяването на този колкото материален, толкова и символичен акт за възкресяването на Парапета на Бургас. За да имаме надеждата, че съграждането е по-силно от разрушението, че красотата е по-могъща от грозното в живота ни. За да покажем на потомците си, че не сме изгубили смисъла на приемсвеността на добрите и благородни качества от своите предци.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук