11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Откритите заведения в Слънчев бряг с музика до 24 часа, искат хотелиери

Шумът от нощните заведения в Слънчев бряг създава изключителен дискомфорт на почиващите туристи. В последния месец оплакванията от силна музика са десетки, но за съжаление този проблем остава непреодолим от години. Това споделиха днес по време на работна среща в курортния комплекс собственици на хотели в Слънчев бряг.  Част от масовото недоволството са и високите децибели от DJ партита, които се провеждат на открито през ноща на самия плаж и събират около 15 – 20 000 почитатели на хаус, техно и транс музиката. Хотелиери заявиха, че ще бъде изготвен официален документ до премиера Бойко Борисов, в който ще се предложат конкретни мерки за преодоляване на шума в комплекса.

Едно от предложенията ще е всички открити заведения да бъдат с ограничено време на музиката до 24 часа, като общината и полицията да вземат драстични мерки относно спазването на режима и да се налагат строги санкции на нарушителите.

Директорът на РПУ Несебър Стайко Манев каза, че след подаден сигнал, униформените съставят констативен протокол, но общината си „затваря очите“ за глобите и голяма част от актовете отпадат. Манев коментира, че след проверка на полицаите собствениците отново пускали музиката силно. По думите му само за последният месец проверките са установили, че има едни и същи собственици на заведения, на които са им съставени по 10-11 констативни протокола заради нарушения с децибелите. Почти всяка вечер има оплаквания от туристи, който не могат да спят през нощта заради превишаване нормите на шум от заведенията, допълни Манев.

Туроператори се оплакаха и от шума на остарелите автобуси, свирките и клаксоните на МПС, които денонощно обикалят комплекса.

Хотелиерът Георги Николчев предложи на входовете и изходите на „Слънчев бряг „да се поставят табели, които да приканват водачите на МПС да не използват клаксони, след като навлязат в курорта. Според туроператори, ако не бъде разрешен въпроса с шума, то това ще бъде основния проблем, който ще „убие“ най-големия туристически курорт по българското Черноморие.

   Донка Соколова от DM Travel каза,че много от по-възрастните туристи и тези с малки деца постоянно се оплакват от високата музика и отказват да се връщат у нас точно поради тази причина.

Хотелиерите, присъстващи на срещата, заявиха още, че категорично се разграничават от мероприятията Bar Crowl, дистанцират се от провеждането им, и в никакъв случай не искат да поемат отговорността и последиците от лошото петно „лепнато“ на туристическия комплекс от това мероприятие.

Беше припомнен случая от преди няколко дни с младежа, участвал в алкохолния тур, който почина след като падна от тераса на хотелски комплекс.

Етикета „алкохолен туризъм“ дойде именно от публичните изяви на пияните тинейджъри, участници в групите на движението. Проблемът са липсата на желание и компетентност да се контролира този тип туризъм. За да пребори клишето „алкохолен туризъм“ и да изгради имидж на безопасна парти дестинация, „Слънчев бряг“ има нужда от ясни правила, каза Соколова. 

Хотелиери заявиха, че движенията Bar Crowl са нерегламинтирани и незаконни, тъй като в тях участват непълнолетни младежи, никой не следи за възрастовата граница на участниците, предлага им се неограничено количество алкохол, не се подават и задължителните заявления в общината, която трябва да разреши събирането и движението на група, в която участници са повече от десет души.sl-bryag-night112.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук