10.4 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Откриха Акве Калиде /галерия/

Кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на културата Вежди Рашидов откриха археологическия комплекс Акве Калиде за посетители. След почти три години непрекъсната работа по обекта, бургазлии и гости на града ще могат да видят „перлата” на комплекса – възстановената баня на Сюлейман Великолепни, построена от владетеля в знак на благодарност, че навремето там излекувал болежките си. Разкрита и експонирана е част от археологията.  

„Бургас вече показва, че може да се гордее с историческото си минало. Акве Калиде е един огромен комплекс. Към момента сме разкрили едва 5% от това, което се е намирало тук. Тепърва тук ще се правят нови археологически разкрития и нови възстановки, ще се изграждат музеи. Благодаря на целия екип археолози, които дадоха своя труд, за да можем днес да покажем на бургазлии част от миналото величие на Акве Калиде – Термополис”, каза кметът на Бургас Димитър Николов при откриването.

Очаква се през следващата година общината да кандидатства за европейски финансиране, с което да продължи проучвания на древния балнеокомплекс, съобщи от своя страна министърът на културата, Вежди Рашидов.  Той посочи, че предстои съставянето на Комисия, която да направи проектна документация за необходимата сума за продължаване на проучванията.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук