16.1 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Откриха гише на пътника на автогара Юг в Бургас

Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, откри „Гише на пътника” на Автогара Юг в Бургас, днес, 21 август.

Идеята е да се повиши образованието и информираността на всички потребители, касаещи пътуването както по суша, така и по въздух и вода, обясни Райков.

Еднодневният информационния щанд на автогарата е организиран от Европейскияпотребителски център – България, който е проект на КЗП. Такава инициатива ще се проведе и утре, 22 август, на летище Бургас.

Независимо от къде до къде пътуват и с какъв вид транспорт, пътниците имат равни права и са защитени в цяла Европа, каза Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център (ЕПЦ).

Едно от основните права на пътниците е това на защита от дискриминация, т.е. не може да ни откажат да ни продадат билет заради това, че сме български граждани, хора със затруднена или намалена подвижност или пък да ни искат допълнително пари, например, обясни Арсенов. Около една четвърт от жалбите и запитванията, получени от началото на годината до сега в ЕПЦ, са свързани именно с проблеми с транспорта.

Пътниците трябва да знаят, че ако тяхното пътуване с автобус (над 250 км) бъде отменено или има закъснение повече от 90 минути, имат право на безплатна храна и напитки – трябва да ги искат от превозвачите, трябва да искат и информация за това какво ще бъде закъснението, как ще бъдат премаршрутирани, каза още Арсенов.

От началото на май до средата на месец август на територията на Регионална дирекция Бургас към КЗП са проведени над 1200 инспекции в туристически обекти, като са съставени около 60 акта. Сред основните нарушения са липса на меню на български език (а само на чужд език – руски или английски) в заведения или табелите за категорията на обекта не са поставени на видно място в туристическия обект. Засечени са и липси на ценоразписи на допълнителните услуги в хотели, съобщи още Константин Райков, член на КЗП. Имахме жалба за предложено безплатно настаняване в хотел за деца до 6-годишна възраст, а при пристигане на семейството са поискани 10 лв. за поставянето на кошара в стаята, добави той.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук