12.6 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Откриха горещ телефон за нередности в транспорта

Министърът на транспорта Ивайло Московски представи днес директния телефон 02 940 9400 и специалния интернет сайт http://www.transportinfo.bg/, на които гражданите ще имат възможност да подават сигнали за нередности в транспорта. „На всички подадени сигнали ще се реагира адекватно и максимално бързо, като операторите при необходимост ще предават сигналите към други компетентни институции“, каза министър Московски. Той призова всички граждани да използват телефона при основателни причини.

ministerstvo-na-transporta.jpgСистемата за подаване на сигнали е създадена по инициатива на министър Московски и е част от предприетите мерки за подобряване на безопасността и контрола в транспорта, както и на транспортното обслужване в страната.

Телефонът за сигнали дава възможност чрез един номер 02 940 9400 гражданите да подават сигнали, свързани с автомобилния превоз на пътници и товари, както и с железопътния и водния транспорт.

До момента хората можеха да сигнализират за нередности и проблеми в различни видове транспорт и свързаните с тях администрации на различни телефонни номера. С единния телефон обажданията за отделните транспортни сектори се поемат на едно място. До момента гражданите не можеха да проследят пътя на обработка на сигналите. Вече всеки сигнал се регистрира в централна електронна информационна система на МТИТС и във всеки момент чрез сайта http://www.transportinfo.bg/ може да се проследи неговия статус.

Когато гражданин набере телефона, гласово съобщение го насочва към конкретната транспортна сфера. След натискане на бутон – например 1, той се насочва автоматично към представител на отговорната администрация. Служителят записва имената, телефонния номер, електронния адрес и конкретния казус, след което дава входящ номер, с който жалбоподателят може да следи развитието на проверката по случая на страницата на портала и накрая да получи отговор какво е предприела администрацията.

Телефонният разговор се таксува според тарифния план на оператора на жалбоподателя. Сигналите се приемат в рамките на работното време на администрацията, като няма да се обработват анонимни сигнали. Максималният срок за отговор е 30 дни.

Към момента на портала са достъпни и някои информационни услуги за пътнотранспортната обстановка в страната. Предстои включване на актуална информация от всички транспортни сектори, както и създаване на организация с други ведомства.

снимка: пресцентър МТИС

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук