13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Откриха Дневения център за лица с леки психични разстройства

Новият Дневен център за лица с леки психични разстройства е напълно оборудван и готов да приеме своите ползватели. Днес той бе символично открит от зам.-кметовете Руска Бояджиева и д-р Лорис Мануелян. Церемонията започна с освещаване на помещенията, където е настанен, извършено от архиерейския наместник в Бургас отец Севастиян. Присъстваха още ръководителят на проект Мая Велчева – директор на дирекция „Европейски политики“, Мая Казанджиева – директор на дирекция „Социални дейности“, Тони Костова – директор на „Социално подпомагане“ и др.

6e64f5f896c4427c8010daaa28ac4642 4b142bf0e96d340de2d0749bd3bb9a1c

С реализацията на този проект Община Бургас подкрепя модерната грижа за хората с психични разстройства. Доказано е, че ако бъдат изолирани и несоциализирани, те се влошават още повече.

Дневният център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства ще предложи комплекс от услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня, свързано със задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, организация на свободното време и лични контакти, предоставяне на храна.

Преки ползватели на програмите и услугите ще бъдат около 30 потребители, лица с психични и поведенчески разстройства, пълнолетни мъже и жени с ниска степен на зависимост от грижи, както и членове на семейства на хора с психични разстройства.

Центърът разполага с отлична материална база, изцяло ремонтирана. За  обезпечаване на дейността е осигурено модерно обзавеждане и оборудване. Центърът се помещава на втория етаж в сградата на бившия Отрезвител на ул. „Иван Богоров“ 19 и разполага с  кабинети по психо и социална  рехабилитация, арттерапия, занимателна терапия; трапезария, която се използва и за активираща терапия (модул готварство); компютърна зала; санитарни възли. За дневните занятия на потребителите са закупени музикална уредба, китара, фотоапарати, различни настолни игри и дори конзола за видеоигри.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук