14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Откриха експозицията „Европейско откриване на Черно море. Френски връзки” в Магазия 1

Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България и Международният търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас откриха съвместна експозиция „Европейско откриване на Черно море. Френски връзки” в Магазия 1. Десетки пана разкриват резултатите от сътрудничество между френската и българската страна в областта на корабоплаването и пристанищната инфраструктура. Изложбата представя редки географски и морски карти, дело на Кралската картографска школа на Франция.

Бургазлии и гости на града могат да видят отблизо и дневници на пътешественици. Отделено е специално място за българските пристанища във Бургас и Варна. Десетки документи показват приноса на френските строителни инженери за превръщането на портовете във водещи за страната.

Пристанище Бургас е представено с четири пана, а на плаката на изложбата е красивата карта на Бургас и Бургаския залив, изработена преди двеста години от французина Тетбу дьо Марини. Мястото за представяне на изложбата не е случайно, защото изграждането на бургаското пристанище е неразривно свързано с френските пристанищни власти, архитекти, инженери и конструктори.

Обновената „Магазия 1” със съхрaнената автентична нитована подпокривна конструкция тип „Айфел” е пример за успешно съхранена история в съчетание с нова функционалност на сградата.

Експозицията се организира със съдействието на Областна управа, Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД. Патрон на събитието е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Специално за откриването в града пристигна и френския посланик у нас Ерик Льобедел.

Оригиналната изложба е подготвена на френски език и за първи път беше представена в Париж през 2016 г. по повод Националния празник на България, където се радва на голям интерес.
 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук