14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Откриха запазена птица на близо 100 млн. години в кехлибар

Kехлибарът беше открит в мините на долината Хукаунг, северен Мианмар. Учените смятат, че кехлибарът е на около 99 млн. години и в него е съхранен вид птица, изчезнал преди близо 65 млн. години.

Това е най-цялостният фосил откриван някога

на птица от периода на Кредата, продължил от преди около 145 млн. години до преди 65 млн. години. Това твърдят учените в доклада, публикуван в научното списание „Gondwana Research“.

Запазената птица, чийто вид е изчезнал преди десетки милиони години, има глава, кожа, пера, човка, нокти и тъкан около клепачите. Оперението ѝ варира от бяло и кафяво до тъмносиво на места. Учените са кръстили екземпляра Белони и се надяват да могат да извлекат повече детайли от него.

Перата запазват необичайна комбинация от развити и неразвити черти на едно новоизлюпено пиле, отбелязват авторите на изследването.

Според учените птицата е умряла съвсем млада, в първите си дни или седмици, след като е паднала в смола. Точно тази смола 99 млн. години по-късно е открита в Минамар под формата на красив кехлибар, съхранил в себе си едно праисторическо същество.

Наличните пера са подобни на тези при съвременните птици

До това заключение стигат учените от Кралския музей Саскачеван в Канада чрез компютърна томография и рентген. За разлика от птиците днес обаче, опашката и краката на открития праисторически екземпляр са покрити с „динозавърски мъх“, твърди палеонтологът Райън Маккелър.

Откритието е направено от част от същите учени, които миналия декември намериха опашка на динозавър с пера, отново запазена в кехлибар. Известно е, че в кехлибарените мини на Мианмар редица находки очакват да бъдат намерени, но това е трудно да бъде осъществено, след като на учените най-често им се отказва достъп до тях.

vesti.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук