13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Откриха изключително добре запазени потънали кораби в Черно море

Уникални кораби, потънали край бреговете на България, са били открити по време на втория етап от международния морски археологически проект „Черно море“. Екипът се натъкнал на над четирдесет корабокрушения, голяма част от които са от 17, 18 и 19 век или времето на Османската империя. Българските учени, участници в проекта обявиха, че преди броени часове е заснет нов кораб, на който вече е направен триизмерен образ. Смята се, че е византийски. Плавателни съдове от тази епоха са били откривани и на други места, но никога в толкова добро състояние, категорични са учените.

Дъното на.  Черно море е било проучвано в продължение на няколко месеца. Целта е била реконструиране и картографиране на потъналия ландшафт на българския шелф, както и локализирането на древни корабокрушения. До този момент учените са заключили, че преди 17 хил. години Черно море е било на 60 км. навътре в сушата, част от него била покрита с дебел слой лед. Проучванията са били направени с кораба Stril Explorer, който днес акостира на Морска гара – Бургас.

Най-забележителната находка от началото на мисията през 2015 година е кораб от Средиземноморието, открит в северната част на Черно море. За  съществуването му са спорили поне 3 поколения историци. Рисуван е на картини от десетки художници. Открити са и исторически сведия. До този момент обаче никой не беше откривал подобен кораб. Плавателният съд е от 13-14 в. и по негово подобие са направени корабите, с които Колумб е извършвал своите плавания. По време на изслдвания в Черно море учените откриват и кораб, вероятно от Османската империя, който е изключително добре запазен предвид дълбочината на която се намира. Археолозите били удивени от запазените дърворезби и дори въжетата, които са почти непокътнати.

Целта на проекта (Black Sea M.A.P) е да се проучи подробно българската акватория на Черно море и да се хвърли светлина върху периода от ранната праистория до късното пост-средновековие и/или да се намерят потънали кораби с историческо значение от по-нови времена. Проектът има и потенциал да отговори на едни от най-големите въпроси в археологията: как и кога Черно море се свързва със Средиземно море и световните океани, съответно, и как това е повлияло върху развитието на крайбрежните популации.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук