13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Откриха каптаж за минерлна вода в бомбоубежищата под Морската

Каптаж за минерална вода откриха в старите бомбоубежища под Морската градина, където ще се изгражда атракциона „Подземен град“. Според кмета на Бургас Димитър Николов, в регистрите на Община Бургас и в Държавен архив, нямало и ред за минерален извор в района на парка. 

„Интерсното е, че според нас водата е каптирана през 50-те години на 20 век. Дебитът й е около 1 л./сек. Тече от арменския паметник в Морската градина в посока централния плаж. Тя е изключително близка по състав до минералната вода на Минерални бани“, каза още Николов, цитиран от „Фокус“.

Той добави, че откритата вода е изследвана за радиация и състав. Резултатите показават, че тя е годна за пиене. В момента местната администрация очаква съдействие от ВиК-Бургас за последващи проучвания.

„Правим проучвания точно от къде е каптирана и правим замервания на температурата на водата“, добави Николов. Кметът каза още, че със сигурност проектът за подземния град ще се забави, докато не се спре течът по стените в бомбоубежището, където водата е избила. 

„Ще се забавим малко във времето, докато не решим въпроса“, каза кметът. Очаква се справка от военния архив. „Оказа се, че всички материали на това бомбоубежище са при военните и са засекретени и нямаме достъп до информация. Очакваме съдействие от тях за това какъв е капацитетът на тази вода и каква е била причината да се каптира точно в това бомбоубежище“, каза Николов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук