11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Откриха най-голямата базилика на Балканите по родното Черноморие! Вижте къде

Най-голямата базилика на Балканите намериха археолозите у нас. Информацията обяви проф. Божидар Димитров – директор на НИМ пред burgasnews.bg. Откритието е на Иван Христов, който работи по линия на НИМ. Базиликата се намира на нос Червенка до Черноморец. Става въпрос за голям строеж от късноримска епоха.

Строена е при император Юстиниан Велики в средата на VI век и трябва да е висока 70 метра и широка 40 метра – т.е. по-широка от Голямата Базилика. Проф. Константин Тотев от Великотърновския университет е заявил, че това е най-голямата базилика на Балканския полуостров.

Археологът попаднал на входната й част и напредва към олтара, вероятно след седмица-две ще го открие. Предполага се, че е мраморен. Археолозите се надяват да не е натрошен на парчета. Очаква се да открият и мощи на светци, тъй като в тая епоха това е задължително – църква без мощи на светци не се прави. Очакват се големи находки.

Крепостта на нос Червенка е най-голямата, откривана до сега у нас, каза още проф. Димитров. Тя е на площ от 63 дка, докато останалите са били на около 20-25 дка. До скоро обектът беше военна зона и това е причината да не се е разкопавал до сега. Целият полуостров е обграден от мощна крепостна стена.

За последен път крепостните стени на полуостров Червенка са използувани от руския флот при войната 1828-1829 г. Руснаците си устройват база и приемат в нея десетки хиляди българи от Странджа и Тракия, които с корабите са откарани да заселят Бесарабия, Таврия и Крим.

Там бяха открити и останки на огромна отбранителна кула на входа на крепостта. Кулата е с необичайно големи размери – 6 на 5 метра и показва, че градът е бил граден с много пари. Според проф. Димитров в древността по тези земи са живеели най-богатите хора и крепостите са показвали мощ и власт.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук