10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Откриха новата болница в Меден Рудник

Премиерът Бойко Борисов откри официално новия медицински комплекс в к-с “Меден рудник”, който включва МБАЛ “Черноморска” и общински Медицински център 3. В прерязването на лентата участваха още бургаският кмет Димитър Николов, здравният министър Десислава Атанасова и инвеститорът д-р Пенко Пенков.

Новото здравно заведение ще обслужва повече от 80 хиляди души в к-с „Меден рудник”. Досега там не се предлагаше никаква болнична помощ, а старият медицински център се помещаваше във вход на блок.

“Меден рудник се развива като успешен комплекс, особено след като Пътен възел Юг облекчи движението. И на църквата ще помогнем скоро. Дано всеки, който влиза в тази болница, да излиза по-здрав”, заяви премиерът Борисов.

Кметът Николов припомни перипетиите с избора на мястото, опитите да бъде спряно строителството на сградата, и изрази задоволството си от успешния финал на мащабния проект.

“Сега имаме 12 отделения, скоро ще имаме 18. Оборудването е най-модерно. Сигурен съм, че тук ще се родят хиляди бургаски деца”, каза още той.

А деца в новата МБАЛ вече се раждат – първото от тях проплака на 1 септември 2012 г.

“Бургас е най-инициативният град с най-инициативния кмет”, заяви министър Атанасова по време на церемонията. На нея присъстваха още министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски, областният управител Константин Гребенаров, дипломати, кметове, народни представители, общински съветници.

МБАЛ „Черноморска” е изградена на базата на публично-частно партньорство. Многопрофилната болница е на площ от 9 декара с медицински център на 5 декара – две сгради с топла връзка между тях. Преминала е през всички сертификационни и лицензионни режими и покрива най-високите стандарти в съвременната медицина. След реализацията на модерния в бургаското здравеопазване проект, са разкрити над 300 работни места. Привлечени са 60 от най-висококвалифицираните и мотивирани специалисти от всички университетски центрове в страната. Болницата е с 12 операционни зали, оборудвани с най-високия клас медицинска апаратура. МБАЛ “Черноморска” е с 212 легла.

 

* По-късно през деня министър-председателят присъства на освещаването на храма “Свети Димитър”.

 

Той се намира в село Порой, община Поморие. Повече от десет години местните хора са събирали пари за строителството. За довършване на храма Министерският съвет осигури  30 000 лева. Новата църква беше осветена от Сливенския митрополит Иоаникий.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук