12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Откриха Общностен център „Надежда“ в Бургас

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров и кмета на община Бургас Димитър Николов откриха Корпус „Б“ на Общностния център в бургаския комплекс „Меден рудник”.

„Тези структури са е един от новите инструменти в областта на социалната политика. Основната идея тук е да се предостави комплексен вид услуги. Именно тук ще съчетаем здравни, образователни и социални такива за подкрепа на децата и техните семейства. Идеята да се даде равен шанс на малките да посрещнат предизвикателствата в образователната системата и да бъдат активни участници в социалния живот на страната“, коментира Лазар Лазаров.

Общностният център се финансира от Социалното министерство по проект „Социално включване”. Подобни центрове се реализират в общо 69 населени места на територията на цялата страна. В Бургаско има четири, които се намират в областният център, Средец, Айтос и Камено.

„Определено Бургас има повод за гордост, тъй като е с „едни гърди” напред пред останалите. Тук се изпълнява един от най-големите проекти по програмата „Социално включване””, каза още зам.-социалният министър.

Модерният Общностен център в „Меден рудник“ носи името „Надежда“ и се състои от нова детска градина и съвременен център за социални услуги и работа с деца и родители. Изграждането на сградата, в която ще намерят място 120 деца, струва малко над 1,7 млн. лв. В самия Център за социални услуги ще работят близо 100 специалисти в областта на детското здравеопазване. Той разполага със съвременно обзаведени помещения за индивидуална и групова работа с деца, родители и учители, помещение за стимулиране на детското развитие чрез игри, кабинет за обучение на специалисти от други детски заведения, медицински кабинет, кабинет по логопедия, неврология и психология и плувен басейн.

Над 3100 деца от общо 12 детски заведения на територията на цялата Бургаска община ще ползват услугите, които предоставя центъра. Ранна интервенция на деца с увреждания и почасово гледане, също ще бъдат част от основните дейности.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук