20.4 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Намериха останките на двама души и овен в новооткритата гробница на о. Св. Иван

Тленните останки на двама души са били намерени в новооткритата гробница на созополския остров Св. Иван. Новината съобщи ръководителят на археологическите разкопки Казимир Попконстантинов. Предстоят допълнителни проучвания и анализ на костите, за да се определи пола и възрастта на положените в гробницата тела. Предварителното датиране посочва края на IV или началото на V век.

о. Св. Иван

Археолозите са на мнение, че откритието на Попконстантинов няма аналог у нас. И това не е,  защото са открити човешки останки, а защото сред тях има и такива на цял овен.

„Известно е, че това е езически ритуал. Съществувал е и по нашите земи, но тук вече говорим за един период преди покръстването. Странното в това откритие е, че животното е било положено цяло в гробницата, а не само части от него както се е правило преди покръстването“, обясни Казимир Попконстантинов.

Предполага се, че овенът е бил положен след ритуал по жертвоприношение. Причината – мощно земетресение, което съборило част от стените на тогавашния манастир на острова. След него монасите решили да измолят Бижията милост и подобни бедствия да не ги връхлитат отново.

Попконстантинов не изключва възможността един от погребаните да е бил Тома – човекът, пренесъл мощите на Св. Йоан Кръстител на созополския остров. Твърдението обаче би било доказано, ако екипът от археолози открие надгробен камък.

Работата на острова продължава. Разкопките до края на този сезон ще ръководи директорът на Бургаския музей, Милен Николов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук