13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Откриха паметник на Христо Фотев в Равадиново

Едно от най- красивите и бързо развиващи се села в община Созопол отбеляза тържествено и в присъствието на много приятели и гости 100 години от създаването си. Равадиново стартира тридневните празници посветени на вековния юбилей и съвпадащи с традиционния народен събор с откриване на паметник на поета Христо Фотев. Паметникът бе открит от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и кмета на с. Равадиново Иван Пазвантов, който създаде традиция най-нежния български поет да бъде честван всяка година, а творчеството му да бъде споделяно от жителите на селото, приятели и близки на поета. Христо Фотев избра последните години от живота си да живее и твори в Равадиново и обичта и уважението на жителите му направи животът на твореца по- лек, а житейските трудности-по поносими.

„ Не може едно село, което изпитва такова уважение към български поет, тачи неговото творчество и възпитава младите в истински и непреходни ценности да не се развива с бързи темпове”- заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи и поздрави кмета на селото Иван Пазвантов и жителите му като им пожела да обединят усилията си и да продължават да работят за благополучието на Равадиново.

Сред гостите бяха депутати и кметове на населени места от община Созопол и община Приморско, близки и приятели на бургаския поет.

100 годишният юбилей на Равадиново бе отбелязан с тридневни тържества, организирани от кметството на селото и община Созопол. Фолклорен концерт събра талантливи местни изпълнители, които се надпяваха , изпълнявайки най- красивите странджански песни. Танцова формация „Цветница” направи празникът по- пъстър и по- цветен, а концертите с участието на ВИГ”Лотос”, Поли Паскова и Здравко Мандаджиев събраха в центъра на селото стотици жители и гости.Кметство с. Равадиново организира и редица спортни празнични прояви- футболен турнир и спортни състезания, в които взеха участие спортисти от  Равадиново, от населените места в общината.Тридневните празници завършиха с народни борби, в които взеха участие най- добрите състезатели от община Созопол и от цялата страна.

Равадиново има богата история, съграждана един век от неговите трудолюбиви и предприемчиви жители. Заселилите се първи жители са бежанци от Източна и Западна Тракия през далечната 1913 г. Вече 100 години те и техните потомци са мощен двигател за развитието не само на Равадиново, но и на общинския център. Потомците на тракийските бежанци успешно участват и в бързото развитие на Созопол като културен и туристически център на Южното Черноморие.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук