13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Откриха подводен музей в Царево, потопиха първите експонати

До църквата „Успение Богородично“ в кв.Василико в Царево днес се състоя откриването на подводния музей и потапянето на първите експозиции. Експонатите, които първи намериха място в уникалния подводен музей са на участниците в пленера „Огън и море”, който в момента се провежда в Царево. Изявени художници и артисти търсят вдъхновение от морето и природните стихии и създават на място уникални творби, които ще бъдат дарени на новосъздадената Галерия-музей на съвременното изкуство в Царево. Същият този музей бе посетен и от Министър Симеон Дянков и Божидар Димитров.

Министъра на финансите и директора на Националния исторически музей Божидар Димитров са на обиколка по Южното Черноморие, където започват активни археологически разкопки за разкриването на древни обекти. Държавата е отпуснала близо 700 хил.лв. за започването на проучванията.

По време на визитата си те посетиха църквата „Успение Богородично“ в кв.Василико – гр.Царево, където министър Дянков дари икона на Цар Борис Михаил. Той обясни, че с разкриването на новите обекти идеята е община Царево да се превърне в дестинация за културен туризъм.

 

 

Визитата им приключи в Ахтопол. Там те разгледаха гръцкото училище и ахтополската стена, където ще се започнат разкопки. Министър Дянков заяви, че се надява с новите пътища Община Царево да стане по достъпна дестинация, а с археологическите разкопки да се превърне в културна столица на Южното черноморие.

Всичко това съвпада с автентичния ритуал нестинарство – единствено запазен до днес в странджанското село Българи. Обичаят се изпълнява на 3 юни – денят на Св.Св.Константин и Елена, от 2009 г. е включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук