16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Откриха претоварната станция в община Несебър

Откриха претоварната станция за отпадъци в община Несебър. Обектът е част от Регионалната система за управление на отпадъците в региона, която се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда”. Стойността на обекта е 7 милиона, като 2 милиона и половина е съфинансирането от общинския бюджет на Несебър.

Целта на проекта е изграждане на необходимата инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на Регион Бургас, включващ общините Бургас, Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе, с общо 208 населени места.

Претоварната станция в община Несебър е разположена в землището на с. Равда, с основна площадка от 12 декара. Годишно на нея ще се обработват по 15 000 тона отпадъци. Оборудването включва съоръжение за компактиране и претоварване, транспортна техника, съоръжения за третиране на строителни отпадъци, площадки за сепариране.

В претоварната станция в Несебър ще се извозва и боклука на Община Поморие. Новата площадка в Братово, което ще поема боклука на 9-те общини вече има акт 16 и е въведена в експлоатация, съобщи зам. кмета по екология в Община Бургас Атанаска Николова. Кметът на Несебър Николай Димитров каза, че обектът е изпълнен в срок благодарение на добрата работа между местната власт и държавните органи.

Община Несебър успешно работи и по друг проект по ОП „Околна среда” – разширението на пречиствателната станция в Равда. Кметът на Несебър съобщи, че до края на месец юни трябва да е готово дълбоководното заустване на отпадните води и морето в Несебърския залив ще бъде чисто.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук