18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Откриха резиденция на много богат римлянин в Анхиало

Със сензационни находки приключи археологическото лято на старият римски град Улпия Анхиало, в местността  „Палеокастро“, който датира от началото на II век. Ръководителят на разкопките доц. Сергей Торбатов показа императорска търговска пломба с изображение на бог Хермес от IV век, бронзов кръст от 11-12 век, изцяло запазена средновековна амфора, оловен печат на началника на дворцовата стража с предполагаемо изображение на Св. Димитър, фрагмент от персийски фаянс, познат само по Черноморието, който свидетелства за развити търговски връзки с Персия. Археолозите показаха и уникална подова мозайка, която се е намирала в резиденция на изключително влиятелен и много богат човек

Проучванията на римския град се провеждат вече за 6 година. Заради статутът на земята, която е частна, обектът не е бил включен в археологическия маршрут Виа Понтика, който обхваща обекти по цялото Черноморие, и финансирането на разкопките се поема от Община Поморие.

Археолозите са попаднали и на езически храм на Изида и Серапис и се надяват да има финансиране, за да продължи проучването, а обектът да се превърне в туристическа атракция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук