13.2 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Откриха стая за изслушване на деца в съда в Бургас

Съдебна зала за разглеждане на дела с участие на деца и стая за изслушване на дете откри Районен съд – Бургас. „Стаята за деца“ е разположена в съдебната палата на първия етаж – №111, в непосредствена близост до съдебната зала – №8. „Стаята за деца“ ще се използва за изслушване на дете, участващо в съдебна процедура, за провеждане на консултации между социален работник и психолог с детето. стая за деца в съдаВ нея детето ще може да изчака в подходяща среда своето или на негови близки явяване в съдебната зала. В залата ще се разглеждат дела, по които се засягат права и интереси на деца. В тези процеси всички страни следва да бъдат третирани като равни. При обособяването им са ползвани международният опит и стандарти, следва се принципът институциите и средата да бъдат дружелюбни за децата и техните родители.

P1040413На откриването присъства Миглена Балджиева, ръководител на проект „Правосъдие – приятел на детето“, в рамките на който е осъществено адаптирането на двете помещения. Гости бяха съдията от Семеен съд – Лондон Ник Крайтън, Джил Тимис – социален защитник в Лондон, съдия Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас, съдия Яна Колева – председател на Районен съд – Бургас и заместник-председателите на двата съда.

„Очаровани и впечатлени сме от стаята. Много е важно децата, които участват в съдебни процедури да се чувстват максимално комфортно, да не се усещат застрашени“, поздрави домакините съдия Крайтън. Г-жа Тимис допълни, че в тази топла и приятна стая децата трябва да се почувстват удобно, преди да започнат да се занимават с трудните въпроси.

P1040433  Оборудването на съдебната зала и стаята за деца е изпълнено в рамките на проект „Правосъдие – приятел на детето“, в който Районен съд – Бургас участва като пилотен съд. Той се финансира от фондация „ОАК“ и Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Основната му цел е да се осигури спазване на правата на детето преди, по време и след приключване на съдебното производство в областта на гражданското правораздаване чрез въвеждане на минимални стандарти, които гарантират правосъдие – приятел на детето и обучение на магистрати, разглеждащи граждански дела.

По проекта са разработени и две нови иновативни услуги в подкрепа на децата и техните родители – „Информационна програма за родители“ и „Контактен център за деца и родители“, които ще бъдат предлагани от Център за обществена подкрепа – Бургас към Община Бургас. Идеята на проекта е след пилотното тестване на процедурите те да бъдат предложени на Агенцията за социално подпомагане и на Висшия съдебен съвет за въвеждането им в цялата страна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук