13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Пуснаха трасето Стара Загора- Нова Загора на магистрала „Тракия“

Комисарят по регионална политика Йоханес Хаан  пусна заедно с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов  Лот 2 от автомагистрала „Тракия”. На събитието присъстваха и министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Томислав Дончев и Мирослав Найденов.
Изграждането на Лот 2 е на стойност 137 868 000 лв. Строежът на обекта започва през 2010 г., като са направени 700 000 кубически метра изкопни работи. Монтирани са 105 000 метра стоманени предпазни огради. Построени са общо 20 мостови съоръжения. Очаква се до 12 дни да бъде открит за движение и Лот 3 на магистралата – от гр. Нова Загора до гр. Ямбол.

„Изпълнява се заветната мечта на българите да имат добри пътища. Строителството на магистрали е национален приоритет”, подчерта президентът и благодари на правителството, че полага усилия и постига видими резултати в реализацията на този

Г-н Плевнелиев припомни, че на обекта са работили почти 6000 души и това е най-големият инфраструктурен проект в последните години в България. „За по-малко от 3 години са построени 117 км., -това е доказателство за професионализма на българите и потенциала, с който разполага страната ни”, категоричен е той.

 

„В България разполагаме с едни от най-евтините, качествени и завършени в срок проекти в Европа. Правителството ни благодари за помощта в усвояването на средства от европейските фондове”, заяви министър-председателят Борисов. „Чрез Оперативна програма „Транспорт” сме договорили 95 % от средствата и съответно – страната ни е усвоила над 30% от тях.”, подчерта той. По думите му държавата усвоява милиарди евро благодарение на европейската солидарност. „Няма как числените стойности да се манипулират. Факт е, че преди нашият кабинет да управлява, в България не се усвояваха пари по европейски програми.”, убеден е премиерът. „Нека има повече оптимизъм – така искам да изглежда страната ни. Строителството на магистралите ще донесе резултати през следващите години.”, допълни още той.

 

Борисов каза, че по-рано днес е направил инспекция на трасето от Нова Загора до Ямбол. По думите му, още днес е могъл да бъде пуснат в експлоатация и този участък, но се е наложило 17 километра да бъдат преасфалтирани, защото България е дала дума на Европа да строи качествено.

 

„Това е първата магистрала от съвременната ни история, която откриваме с разрешителното за ползване, издадено 5 дни преди официалното откриване.”, подчерта министърът на регионалното развититие и благоустройството Лиляна Павлова. „Преди една година тук имаше само блата, а днес – модерна магистрала.”, допълня още тя. По думите на министър Павлова времето за пътуване от София до Бургас ще се намали средно с около 50 минути.

Дължината на трасето от Стара Загора до Нова Загора е 31.8 км. Участъкът се простира на територията на две области – Стара Загора и Сливен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук