12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Откриха „Яворови дни“ в Поморие

Тридневните поетични празници „Яворови дни”, организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888”, започнаха със заупокойна молитва в памет на поета и представяне на колекция акварели на Художествена Галерия „Никола Маринов” – град Търговище в читалището.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Официалното откриване на празниците се състоя на паметника на Яворов. Сред гостите, дошли да почетат поета, бяха председателят на Общински съвет Поморие д-р Милена Енева, кметът на Община Поморие Иван Алексиев, кметът на родния град на поета Чирпан – Кичка Петкова, заместник-кметът на Община Поморие Илия Джингов, проф. Михаил Неделчев, проф. Красимир Тасков, проф. Ромео Смилков, режисьорът Бойко Илиев, поетесата Мирела Иванова и общински съветници.

O       „Често ми задават въпроса защо ние поморийци толкова обичаме Яворов. Роден е в Чирпан, живял е за кратко в Поморие, но тук, на тези скали, усамотен и загледан в морето, той е написал най-прекрасните си стихове, които са оставили незаличима следа в българската литература. Тук в Поморие се е родил геният на твореца Яворов. Затова ние го чувстваме като един от нас и се гордеем, че е част от историята на нашия град. Затова вече повече от 50 години отдаваме почитта си към великия поет.” – с тези думи кметът Иван Алексиев откри 56-тите Национални поетични празници в Поморие. Той благодари на участниците в конкурсите за поезия и рецитал и им пожела успех.

OПриветствия към гостите отправи и кметът на Чирпан Кичка Петкова. Тя изрази радостта си от това, че „Яворовите дни” се провеждат в два града – Поморие и Чирпан и благодари на поморийци, затова че повече от половин век , всяка година, почитат паметта на поета. Народният представител д-р Галина Милева изпрати поздравителен адрес до всички гости на празника. Слово за Яворов произнесе режисьорът Бойко Илиев – създател на постановката „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”, която се игра в салона на НЧ „Просвета 1888” след откриването.

„Яворовите дни” продължават до 19 юли, когато ще бъдат наградени участниците от националните конкурси за рецитал и поезия.

Ето и програмата в оставащите дни:

18 ЮЛИ  / Петък /

18.30 ч.  –  Яворовата година на траура – възпоминателна вечер с участието на проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Елка Трайкова, Мирела Иванова

НЧ „Просвета 1888“

21.00 ч.   – „Вечерна песен“ – клавирен концерт – проф. Красимир Тасков и  проф. Ромео Смилков

НЧ „Просвета 1888”

23.00 ч.  – „Поезия под звездите“ – среднощно четене на стихове

Яворови скали

19 ЮЛИ  /Събота /

10.00 ч.  – Национален  рецитал  –  конкурс – I кръг

НЧ  „Просвета 1888”

17.30 ч.  – Писма до поискване – в сянката на пладне с Мариана Маринова

19.00 ч.   – Национален рецитал – конкурс – заключителен етап

– Концерт на акустична формация  „WHISPER”

– Връчване на наградите от националния конкурс за поезия

„ От заник слънце озарени,

алеят морски ширини…“

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук