8.8 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Отложиха делото за лиценза на „Лукойл“

За 28 септември беше отложено делото, което рафинерията „Лукойл“ води срещу Агенция „Митници“ за отнетия й лиценз, съобщи БНР.

Днес пред Административния съд в София бе първото заседание по процеса.
Делото е образувано след жалба на „Лукойл“ срещу решението на агенцията „Митници“.

 Причината за отнемането на лиценза на компанията е, че не са монтирани измервателните уреди на посочените в наредба на митниците места.

 „Лукойл“ е с отнет лиценз от 22 юли, но рафинерията и терминалът „Росенец“ продължават да работят, тъй като Върховният административен съд реши, че производствения процес може да продължи, докато делата по същество не приключат.

 Адвокатите на „Лукойл“ поискаха от ВАС да се изпрати допитване до Съда на Европейския съюз за това дали нормата на Закона за акцизите и данъчните складове, която урежда измервателните уреди, не противоречи на европейската практика.

 Експертиза по делото за отнетите лицензи на „Лукойл“ ще изяснява дали измервателните уреди в рафинерията и терминала „Росенец“ са монтирани в изисканите от закона места и дали е започнато монтирането им в законосъобразния срок.

 Съдът постанови като следваща дата за процеса 28 септември, но ако експертизата не е готова дотогава, делото ще продължи през октомври, допълва БТА.

 От „Лукойл“, която беше представена от трима адвокати, поискаха и разпит на свидетели, един от които беше шефът на Агенция Митници Ваньо Танов. Исканията им обаче бяха отхвърлени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук