12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Отмениха мерките за ограничаване на птичия грип в Бургаско

Падат мерки, наложени след открити огнища на птичи грип в Бургаско, съобщават от земеделското министерство. Причината е, че не са констатирани нови случай на заболели птици на територията на областта. По време на заседанието на назначената епизоотичната заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров заяви, че „справянето със ситуацията и недопускането на разпространението на заразата и в други области на страната е пример за добрата координация и взаимодействие между институциите“. 

Снимка: АФП
Снимка: АФП

Припомняме, че на 2 февруари 2015 г. бе обявено първично огнище на птичи грип в село Константиново, Община Камено, Област Бургас. Сред мерките, които бяха предприети бе създаването на три километрова предпазна зона и десет километрова надзорна зона около огнището. В предпазната зона бяха умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, а в надзорната зона бяха извършени клинични прегледи на птиците от експерти на Българската агенция по безопасност на храните.

Въведе се и забрана за търговия и придвижване на домашни и диви птици, търговия с прясно месо и месни продукти, организирането на пазари, лова на пернат дивеч на територията на областите – Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.
За отмяната на извънредните мерки ще бъде уведомена и Европейската комисия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук