13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Отпуснаха 4 млн. лева за читалищата

„Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на близо 4 млн. лв. за подпомагане  дейността на народните читалища за 2014 г.“, обяви министърът на културата Петър Стоянович след правителственото заседание. Той обясни, че средствата са планирани в бюджета и са предназначени за частични ремонти, художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд, закупуване на техническо оборудване, библиотечен и друг софтуер.

Книги

„В момента имаме 1188 читалища, които са кандидатствали, одобрени са проектите на 773 от тях“, каза министър Стоянович. Той подчерта, че след една доста дълга паузаот неплащане или много по- малко финансиране, българските читалища могат да бъдат върнати в коловоза на едно нормално финансиране, което да гарантира тяхната дейност за тази година.

„Въпреки финансовата оскъдица ние сме предвидили и разпределили един огромен ресурс за тази сфера“, каза министърът. Той изтъкна, че парите се отпускат според конкретни изисквания, а не на регионален или партийно-политически принцип. Г-н Стоянович добави, че предстои втората сесия, която е в размер на 80 000 лв. „Тя ще бъде посветена за покриване исканията на читалищата за тяхната дейност, ще бъде оставен и един малък ресурс за неочаквани аварийни разходи“, обясни министърът на образованието.

Министърът уотчни, че няма да получат средства читалищата, които вече имат процедурно финансиране по програмата „Регионално развитие“ и  Програмата за развитие на селските райони.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук