16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Отредиха терените за 5 сгради от семеен тип за деца с увреждания

Пет сгради за социални нужди, предназначени за центрове за настаняване от семеен тип ще се изградят в Бургас. В тях ще бъдат настанени деца с увреждания, изведени от институционални домове. Осигуреното финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие” е около 3 млн. лв.

 Отредени са и терените за изграждане на новите центрове – 2 в квартал Ветрен, 2 в к-с „Меден рудник” и 1 в к-с „Лазур”. На 3 май /четвъртък/ от 12.00 часа в Заседателната зала на Община Бургас ще се проведе пресконференция за напредъка по проекта за изграждането им.

„Целта ни е да създадем възможно най-добри условия за отглеждане на бургаските деца с увреждания. Много от тях са безпомощни, някои са в инвалидни колички – всичките имат нужда от денонощна грижа. Силно се надявам, че няма да чуя гласове, които казват, че не искат тези деца в нашия град. Аз продължавам да вярвам силно в толерантността на бургазлии”, каза кметът Димитър Николов.

Времето за строителство на петте центъра е изчислено така, че да приключи едновременно с отварянето на схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, за да може Община Бургас да кандидатства за безвъзмездно финансиране, което да послужи за избор и обучение на персонал, избор, анализи и подготовка на децата, извеждане и адаптиране на децата.

Център за настаняване от семеен тип е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда за пълноценно израстване и развитие на деца с увреждания. В него се създава среда, близка до семейната, при която децата получават необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа за личностно съзряване  и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот. Във всеки център ще има възможност за настаняване на 12 деца и младежи, с опция за спешно настаняване на още 2. Във всеки център 30 % от местата да предвидени за потребители в инвалидна количка. Затова целият сграден фонд, оборудването и дворовете ще са адаптирани към нуждите на тази специфична група. За всеки център се предвижда персонал от по 11 души.

 

* Общо проектът ще разкрие 57 нови работни места.

 

Оборудването и обзавеждането на центровете е комбинация от два основни компонента:

– Стандартно оборудване, осигуряващо комфортна среда за живеене

– Специално оборудване и обзавеждане, предназначено за деца с тежки физически увреждания или хронични заболявания.

 

Два от центровете ще бъдат построени в квартал Ветрен. Те ще представляват двуетажни сгради с 206 кв. м. застроена площ и дворно пространство, в което са разположени детска площадка, зона за тематични игри и места за отдих. 

Един център ще има в жилищен комплекс „Лазур”. Там сградата ще е едноетажна, със застроена площ 360 кв.м. Организацията на дворното пространство е съобразена с осигуряването на лесен и бърз достъп до сградата и изискването за обособяване на тематични зони за отдих на открито.

Четвъртият и петият център ще се намират в „Меден рудник” – зона Г. Те ще бъдат двуетажни сгради със застроена площ от 201 кв. м. В дворовете освен детска площадка и зона за тематични игри ще има още зеленчукова и цветна градина, които да бъдат обработвани от децата.

Сградите на петте центъра ще бъдат с висока енергийна ефективност.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук