16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Отхвърлиха гражданските искове към тримата оправдани по делото „Граните“

Окръжен съд – Бургас оповести днес допълнение към присъдата по наказателното дело „Гранити“ за отвличане и убийство на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. С нея съдът отхвърля гражданските искове, предявени спрямо трима подсъдими Станислав Михайлов, Галин Костов и Нено Стоянов, които бяха признати за невиновни и оправдани с постановената на 24.06.2014 г. присъда. Допълнението към нея е направено по тяхно искане.

делото "Гранити" Пресцентърът припомня, че Окръжен съд – Бургас призна за виновни Стоян Петров и Стоян Колев и им бе наложено наказание 18 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Те са осъдени да заплатят на детето на пострадалия обезщетение за причинените му неимуществени вреди в размер на 170 хил. лв., а на всеки от родителите му обезщетение по 80 хил. лв. Осъдените трябва да заплатят на двамата също по 3265 лв. обезщетение за имуществени вреди.

Стоян Петров е признат за виновен в това, че на 06.03.2008 г. в гр. Бургас, като извършител, в съучастие с друго, починало лице – извършител, и Стоян Колев – подбудител, е отвлякъл пострадалия, с цел противозаконно да го лиши от свобода, като извършителите са били въоръжени, деянието е извършено от две лица и отвличането е с користна цел. Петров е признат за виновен в това, че на 06.03.2008 г. в местността „Горска нива“ в землището на с. Паницово, община Несебър, като извършител и в съучастие с другото лице – извършител, и Стоян Колев – подбудител, умишлено умъртвил бизнесмена, посредством прострелване в главата с огнестрелно оръжие – пистолет, като деянието е извършено предумишлено и с користна цел.

Окръжен съд – Бургас призна Стоян Колев за виновен в това, че от месец ноември 2007 г. до 06.03.2008 г., като подбудител и помагач, в съучастие с Петров и другото лице – като извършители, е подбудил и подпомогнал двамата да отвлекат на 06.03.2008 г. бургаския бизнесмен, с цел противозаконно да го лишат от свобода, като извършителите са били въоръжени, деянието е извършено от две лица и отвличането е с користна цел.

Колев е признат за виновен в това, че от месец ноември 2007 г. до 06.03.2008 г. като подбудител и помагач в съучастие с Петров и починалото лице – извършители, подбудил и подпомогнал двамата умишлено да умъртвят пострадалия, чрез използване на огнестрелно оръжие – пистолет, като убийството е осъществено в местността „Горска нива“, деянието е извършено предумишлено, с користна цел и в условията на опасен рецидив.

Петров и Колев са признати за невинни и оправдани по обвиненията в това, че са били подбудени да извършат двете престъпления от Нено Стоянов, който от своя страна бил подбуден да осъществи тези действия от Костов и Михайлов.

В срока на обжалване на присъдата в Окръжен съд – Бургас са постъпили жалби срещу нея от подсъдимите Стоян Петров и Стоян Колев. Частните обвинители и граждански ищци също са подали въззивна жалба. Постъпил е и протест на Окръжна прокуратура – Бургас.

По молба на прокурора по делото днес съдът връчи протеста на всеки от подсъдимите и техните защитници, както и на процесуалния представител на частните обвинители и граждански ищци

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук