11.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Отчитаме 15 % ръст на туристите в Поморие през изминалия летен сезон

Над 268 хиляди лева повече са събраните приходи от туристически данък и туристически такси в община Поморие, в сравнение с миналата 2011 година, стана ясно на проведеното разширено заседание на Консултативния съвет по туризъм, на което присъстваха представители на туристическия бранш и местни туристически организации.

            Магдалена Шентова, старши експерт „Туризъм”, даде отчет за извършената дейност на звеното през изминалия летен сезон на 2012 година. Туристите, посетили Поморие това лято са с 41699 човека повече от тези през 2011 година – 13805 от които са българи, а 27894 са чуждестранните туристи. Отчита се и значително увеличение на декларираните нощувки – с 255340 бр. повече през тази година. Увеличен е и броят на категоризираните заведенията за хранене и местата за настаняване.

            Дейността на звено „Туризъм”, отпечатването и раздаването на брошури и насочването вниманието на туристите към архитектурно-историческите и културни забележителности на града, е довело до увеличение на посещинията им и на събраните от тях приходи.

            Изразходваните средства от отдела по туризъм са общо 25931 лв., от които 15400 лв. за реклама, 9031лв. за участие в туристически борси и 1500 лв. за Туристическия информационен център. 

            Кметът Иван Алексиев, който е председател на Консултативния съвет по туризъм, разясни дейностите по проектите, които се реализират от Община Поморие, свързани с туризма и предстоящите участия в туристически изложения и мероприятия с цел популяризиране на марката „Поморие”. Сключеният договор с ITS туроператор за посещение на „Музея на солта” от 5000 – 6000 австрийски пенсионери в средата на м. април 2013 г., ще ускори работата по строително-монтажните дейности по проект „Поморие – туристическа атракция, град на солта, древни история и традиции”, които трябва да са приключили до тогава. Проектът предвижда изграждане на инфраструктура около музея, паркоустройство в района и атракциони.

            Тракийската куполна гробница е включена в проект „Виа Понтика” и на първия етап са отпуснати 90 000 лв. за нейното реставриране и консервация, придвижда се включване и във втория етап на проекта. В процес на оценка е проект за промотиране на рибарството.

            От 14 до 17 май 2013 г. Поморие ще бъде домакин на 18-ти Международен Конгрес на Европейската балнео и спа асоциация. Участие в конгреса ще вземат повече от 1000 участници от различни държави.

            Сключен е договор с немски студенти за разработване на маркетингова стратегия на община Поморие в областта на туризма. Предвижда се анализ и оценка на туристическия потенциал на региона, както и популяризиране и реклама сред немски граждани.

            Кметът съобщи още, че е изпратена заявка за включване на Поморие във Федерацията на Световните туристически градове в гр. Пекин и че е направено инвестиционно предложение от Община Поморие за изграждане на понтонен плаж и понтонен кей в южната част на крайбрежната алея.

            Направени бяха различни предложения от страна на присъстващите на срещата представители на туристически дружества и туроператори с цел подобряване туристическия продукт, който предлага община Поморие.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук