17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

От бургаската болница отрекоха да са изписвали пациент в безпомощно състояние

По повод информация разпространена от две медии в национален ефир за
„прибързано” изписан пациент, от МБАЛ Бургас разпростаниха становище от ръководството и целия  персонал на Бургаската болница. Публикуваме го без редакторска намеса:

59-годишен мъж с инициали  Е.Д. от София постъпва в Шокова зала на Спешното отделение в МБАЛ-Бургас с мускулна слабост  в долните  крайници  и затруднено дишане. Веднага е приет в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) в изключително тежко състояние на крачка от смъртта.

 

Пациентът  има стари заболявания – тежък хеморагичен инсулт и хроничен бронхит, който се е обострил в последните дни преди постъпването му. При приемането му е направен  снекенер на главния мозък и се установява наличие на нов исхемичен инсулт.

Назначени са редица изследвания. Рентгеновите снимки показват двустранна  бронхопневмония, която обяснява дихателните проблеми.

 

„Направихме десетки консултации и пълен  имунологичен статус. Също серологични изследвания, за да се установи етиологичния причинител на пневмонията. Поради нарушения имунен статус на пациента е направен имуноличен скриниг.

Проведени са множество  лекарски консултативни  комисии (ЛКК) с участието на специалисти от различни области – пулмолог,  невролог, инфекционист, ревмокардиолог. Цялото отделение се грижеше за него.

Твърденията, че „8 дни не е получавал никаква храна, освен венозни вливания” са меко казано неадекватни. Мъжът  не можеше да диша сам, затова го поставихме на изкуствена белодробна вентилация. Съгласете се, че пациент на изкуствено дишане, което поддържа живота му,  няма как да се храни освен чрез вливания”,  каза д-р Здравка Инджова от Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Тя  е била един от лекуващите лекари.

 

„След значително подобряване на състоянието на пациента трябваше да го изпишем. Това трябваше да се случи  на 20 юни, но Е.Д. не успя да се свърже с никого от семейството си. Едва на следващия ден на 21 юни успя да се обади на негов приятел, който да го прибере.

Трябва да знаете, че изписването му от Интензивното отделение не означава пълно оздравяване, а че сме спасили живота му и той вече е вън от опасност.

Другото твърдение, което категорично не е истина е, че пациентът е изписан без епикриза. Близките просто не я потърсиха. Епикризата беше готова, нужен  беше само подпис на лекуващия лекар, който бе  зает в момента, но хората не пожелаха да чакат. Затова предоставихме  на придружителя телефонния номер на секретарката на отделението, за да  провери малко по-късно дали е готова епикризата и кога могат да я получат. До този момент  не е постъпило запитване от близките на пациента за епикризата.

 

Пациентът беше доволен от нас и ни благодари, когато го изписвахме дори ни разцелува че сме го спасили от смъртта”, допълва д-р Инджова.

 

 

От МБАЛ-Бургас смятаме, че прибързаното разпространение на непроверена информация и създаване на излишно напрежение между пациенти и лекари не е от ползва за нито една от страните и за обществото като цяло. За съжаление това е поредният случай в който се хвърля кал върху лекарското съсловие и прибързано се публикува информация от близки и познати, която не  е потвърдена нито медицински доказана.

 

По този повод МБАЛ-Бургас смята да потръси становището на Лекарския съюз как подобни публикации и прибързани материали да бъдат сведени до минимум.

 

Вътрешната проверка на болницата  показа, че лекарите не само не са изписали пациента  в безпомощно състояние, но са му спасили живота за което той им е благодарен.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук