16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

От Бургаската туристическа камара прогнозират около 7 % ръст на туристите, а не 12 %

 Председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов заяви, че е умерен оптимист по отношение на ръста на летовниците това лято. Според него почиващите в България ще бъдат от 5-7% повече , а не 12 %, както прогнозираха вчера от Министерството на икономиката.

Този анализ беше представен на състоялата се в областна управа Бургас работна среща за готовността на черноморските общини за летния сезон. От Бургаската туристическа камара прогнозираха ръст на руските туристи с 7-12 %, от Германия- около 4 %  и Великобритания от 3- 5 %. Ръст до 5 % се очаква и на скандинавския пазар. Най-съществен ще е ръстът на полски туристи- 12-15 %.

Кризата в Египет, Тунис и Мароко е пренасочила туристите предимно към Турция, Испания и Италия и по-малко към България. От морските градове обаче са оптимисти и очакват добър сезон. Кметът на Созопол Панайот Рейзи заяви, че в града се асфалтира и озеленява, паркингите са готови, а базите на големите хотелски вериги и ваканционни селища са вече резервирани. Сезонът в Созопол ще бъде официално открит на 3 юни.

Инфраструктурата се оказва отново най-сериозният проблем на общините, обобщи зам. областният управител Златко Димитров. Той успокои обаче присъстващите, че поне през този сезон не се очакват проблеми с електрозахранването по Южното Черноморие и хотелите в Слънчев бряг.

Морските общините отчетоха, че са готови и одобрени търговските и транспортни схеми, издадени са разрешенията за таксиметровите услуги и е приключила категоризацията на туристическите обекти.

От пътно управление заявиха, че ремонтите по пътищата се движат по график, а в момента се полагат хоризонталните маркировки и вертикалните сигнализации.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук