13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

От днес Спешна помощ влиза в ромски махали само при осигурена безопасност

От днес линейките на Спешна помощ ще влизат в ромските махали, в които преди е имало нападения над лекари, само след споразумение с местните лидери или в присъствие на полицията. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред „Нова телевизия“.
линейка

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ подкрепят тези действия. Не е ясно обаче как ще се осъществява оказването на помощ на пострадалите след подобна стъпка. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков коментира по-рано днес пред БНР, че подобна мярка едва ли е осъществима, защото за целта ще е нужно предварително осигуряване на средства и назначаване на нови полицаи.

„Социалното неравенство не дава специални права“, коментира Москов, който вчера изнесе данни, че от 227 нападения над Спешна помощ 174 са в ромски махали и заяви, че екипите няма да реагират на обажданията на тел. 112 от тези места, докато не бъде гарантирана сигурността им.

Лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев упрекна министъра, че с решението му всички роми се слагат под общ знаменател и обвини екипите на Спешна помощ, че често закъсняват, когато са повикани именно в ромските махали. По думите му обаче, медиците, особено в Спешната помощ, трябва да придобият особен статут. 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук