13.2 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

От крайните квартали на Бургас до центъра стигаме с колело

В Бургас започва изграждането на велосипедни алеи, които ще свързват жилищните квартали с централната градска част. Днес беше даден старт на първия етап от проекта, който предвижда изграждането на 29 км. велосипедна мрежа.

Първата копка в к-с „Изгрев”направиха кметът на Бургас Димитър Николов и зам. кметът по финанси Красимир Стойчев. До април 2015г. градът трябва да бъде обхват от общо 60 км. велоалеи. До центъра на Бургас ще може да се стига с колело от най-крайните квартали.

Целта на велосипедната мрежа е да накара все повече бургазлии да слязат от колите си и да се предвижват в града с колелета. Това ще намали вредните емисии и автомобилните задръствания.

Част от велоалеите ще се обособят на съществуваща в момента инфраструктура, ще заемат част от тротоари или част от уличното платно, други ще се изграждат наново. Според колоездачите те трябва да бъдат направени така, че да не пречат на пешеходците.

Изграждането на велосипедната мрежа в Бургас е част от проекта за „Интегриран градски транспорт” на обща стойност над 130 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”. От общината увериха, че проектът се изпълнява в срок, въпреки спрените плащания по европейската програма.

До момента в Бургас има изградени близо 10 км. велосипедни алеи, предимно в Морската градина, част от Меден Рудник и по бул. Димитър Димов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук