13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

От КРС категорични: „Има положителни стъпки по отношение на трансграничното радиочестотно замърсяване“

„През последните две години, благодарение на предприетите мерки от КРС /Комисия за регулиране на съобщенията/ и на съвместните действия турския регулатор, има положителни стъпки по отношение на трансграничното радиочестотно замърсяване.“. Това каза на среща в Бургас председателят на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/, Веселин Божков.

www.digitalsyndicate.net

По думите му, радио-замърсяването от южната ни съседка обаче продължавало и то било най-осезаемо през летните месеци. Божков отдава това на така наречения „ефект на топлото море“. Разположението на страните край Черно море също спомагало за преплитането на радио честотите.

„ През последните години положихме усилия да решим този проблем, както от гледна точка на нашитне вменени от Закона задължения, така и от международната дейнсот. Мисля , че има определени резултати”, посочи Божков. Той допълни, че не е съвсем удовлетворен от постигнатото. Като положителна стъпка по отношение на радиочестотното замърсяване, председателят на КРС припомни подписаният преди три години меморандум с Труската страна.

Това е доприенсло за обособяване на турските радиостанции чрез RDS кодове, което пък от своя страна дава възможност те да бъдат разпознаваеми. „Това ни позволява да посочим съответните станции след наши замервания, а ние това го правим регулярно. Изпращаме нашите данни и на турската страна. Тя от своя страна е предприела съответните действия, не в тази мярка, в която ние искаме, но в действителност мощността на голяма част от турските радиостанции е намалена в порядъка на 15 – 20 децибела. Третият момент, е че ние ги накарахме да седнат на масата за  предговори.”, каза още д-р Веселин Божков, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той припомни, че и към момента съществува двустранна комисия между двете държави, която заседава всяка година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук