14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

От „Модерна България“ символично счупиха 9 стени с изписани 9 корупционни схеми за 9 милиарда

По нетрадиционен начин Гражданската листа „Модерна България“, която участва в изборите с номер 9 изрази категорична воля за борба с корупцията. В триъгълника на властта в София, където се събират сградите на МС, НС и президенството, те символично счупиха 9 стени, на които бяха изписани 9 от най-мащабните корупционни схеми на прехода.

„България е най-бедната държава в ЕС заради далаверите на безконтролната власт, която е оплетена в пипалата на олигархията. Затова искаме смяна на системата и реален граждански контрол върху политици, закони и монополи“, подчерта водачът на гражданската листа в Бургас и София 24-МИР Здравка Кръстева.

 „От години преди избори се обещава борба с корупцията и се разнасят папки до прокуратурата. Но после оказва, че нарочно не запушват пробойните, от които изтичат държавните пари, защото от тях се пълнят касите на всички партии на прехода. Идват на вълната на очаквания за справедливост, а си тръгват с поредици от подслушани престъпни разговори за покрита корупция. Има няколко прости неща, които неслучайно нито едно управление не направи. Те ще направят много по-трудно за хората във властта да пилеят и крадат ресурсите на България. „Модерна България” ще бъде в парламента за бърза промяна и контрол върху ресурсите чрез: въвеждане на публичен регистър на задълженията на държавата към бизнеса, за да се избегне селективното погасяване на задължения само към близки до властта фирми; радикална прозрачност на бюджетните разходи – в един сайт да се публикуват всички разходи и договори на държавните органи; централизирано звено за обществени поръчки под строг управленски и обществен контрол; периодична ревизия под граждански контрол на концесиите за природни богатства; строги мерки срещу лобисткото законодателство и забрана за депутати, министри, зам.министри и членове на регулаторни органи да заемат за две години от прекратяване на мандата им длъжности във фирми, за които са вземали законодателни или управленски решения. За да не търгуват властта си срещу високо платени служби в частния сектор, заяви Здравка Кръстева.

„Изрично сме събрали 9 от най-ярките примери за корупционното управление на партиите, за да покажем как 9 милиарда са източени от джобовете ни, но сме наясно, че сумите, които са крадени от българския данъкоплатец са много повече от 9 милиарда. Това е само върха на айсберга, а колко пари изтичат през концесии на природни богатства и през „тайни“ търговски договори можем само да гадаем“, подчерта водачът на Бургаската листа пред медиите.

Сред 9-те най-ярки примери за симбиоза между безконтролната власт и корупцията от „Модерна България“ посочиха: източването на ДДС и акцизи за над 1,7 млрд. лв. годишно. През обществени поръчки са откраднати 1,2 млрд. лв.. Заменките водят до между 4 и 8 млрд. лв. загуба от бюджета. Позабравената, но емблематична за корупцията на прехода афера „Сапио“ е ощетила гражданите с 20 млн. лв. Продажбата на БТК пък е струвала на гражданите 1 млрд. лв. Разпродаването на БГА „Балкан“ е нанесло щета за 300 млн., а лв. 50 млн. лв. струва медийния комфорт на управляващите, купен през паравана на еврофондовете. Спорната продажба на „Кремиковци“ според „Модерна България“ е ощетила гражданите с над 500 млн. лв. Спекулативната продажба на електричество е струвала 200 млн. лв. от джоба на данъкоплатците.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук