13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

От „Софиямед“ отрекоха малката Никол да не е преглеждана при тях

Срещу „Софиямед“ се води война. Това заявиха от ръководството на болницата, в която бе пребито четиридневно бебе.  „Ужасният инцидент с новородено шокира целия екип на лечебното заведение и обществеността. бебе кувьоз За съжаление  поводът се използва за компрометиране и демонизиране в медийното и обществено пространство на болница, в която работят доказали се специалисти, които ежедневно се борят за живота и здравето на хората“, гласи официално изявление от здравното заведение.
В съобщението, разпространено до медиите, се пояснява, че на 18-ти април сутринта дежурният в отделението екип установява, че детето е неспокойно, с по-изразена жълтеница и температура. По този повод са били назначени  кръвни изследвания, резултатите от които са показали завишени стойности на билирубина в кръвта (пигмент, който  оцветява кожата и очите в жълто), и анемичен синдром. На базата на тези изследвания се преценява, че е необходимо кръвопреливане и процедурата е задействана – искане на кръв, доставка на цялостна кръв и предварителни тестове за съвместимост. В 14:00ч. след дадено  съгласие от страна на майката кръвопреливането е започнато и приключва в 18:30ч. без проблеми, уточняват от болницата.

 

„Независимо от него състоянието на детето не се подобрява -става по-отпуснато, стене и в късния следобед се появява подкожен ливиден оток на главата. Никой към този момент не е допускал причината за влошаване, така че реанимационните действия са насочени към борба с анемията, а не с травма. Отокът на главата обезпокоява дежурния лекар и той търси неонатолог от отделение с по-високо ниво на компетентност, в случаят – болница „Токуда“. След разговори между лекарите в двете болници детето е преведено за реанимация, диагностично уточняване и терапия на неясно възникнало влошаване на състоянието. При разговор между лекарите е уточнено, че допълнителни параклинични и инструментални изследвания ще бъдат направени на място в болница „Токуда” –  според динамиката, състоянието и новопоявили се симптоми. Детето е преведено в 19.30 часа на 18.04. 2015г.“, пояснява се в съобщението.

 

„Твърденията, че детето не е прегледано и проследено  в УМБАЛ „Софиямед”, не отговарят на истината. За проследяването, стабилизирането и поддържането на жизнените му функции са извършени необходимите лечебни действия“, заявяват от болницата, като допълват: „покрай войната, която се води срещу УМБАЛ „Софиямед” се забравя, че в дъното на скандала е едно жестоко пострадало малко дете“.
Ръководството на УМБАЛ „Софиямед” се извини на родителите, „които независимо от техните желания, са длъжни да понасят всичко това отново и отново“.

 

Относно изнесената информация за изработените часове по граждански договор на акушерката Емилия Ковачева, ръководството на УМБАЛ „Софиямед” заяви, че от началото на годината -2015г. тя действително е положила 240 часа допълнителен труд – за четири месеца. 
Конкретно за месец април обаче – тя е положила 2 дежурства по 24 часа от началото на месеца, а от 10 до 15 април 2015г. е имала 5 свободни дни. Ужасният инцидент се случва на 17 срещу 18.04. 2015 година.
„Относно камерите, поставени в лечебното заведение, постъпиха различни забележки – от „защо не се гледат непрекъснато” до „защо са поставени и дали не се нарушават правата на пациентите”. Заявяваме, че благодарение на камерите стана възможно да открием извършителя, а относно нарушените права на пациенти – на различни места в болница има стикери, които дават информация за наличните камери“, уточняват от „Софиямед“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук