9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

От Фондация „Въздигане“ искат паметник на Бенковски в Морската

Паметник на Георги Бенковски да бъде изграден в Морската градина на Бургас поискаха с докладна записка до местния парламент от Фондация „Въздигане”. Оттам отбелязват, че бюст-паметника и постамента към него ще струват не повече от 20 000 лева. Предложението на фондацията ще бъде разгледано на редовното заседание на Общински съвет – Бургас, което ще се проведе утре.

„Морската градина се е превърнала в прекрасен парк, съчетаващ възможността за отдих и преклонение към героите на България. Време е към алеята на титаните на революционното дело да се присъедини и водачът на Хвърковата чета – Георги Бенковски”, мотивират се членовете на „Въздигане”.

Ако предложението им за паметник на Георги Бенковски бъде прието, финансирането ще трябва да бъде осигурено от общината. Практиката показва, че за подобни инициативи, местната администрация често получава дарения, а паметника на революционера едва ли ще бъде изключение.

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г. Той е основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание в 1876 г. в 4-ти Революционен окръг. Родният дом на Бенковски в град Копривщица е превърнат в музей и там се пази една уникална реликва-личната пушка на Бенковски.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук