11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Официално подписват договора за „Интегриран градски траспорт“ в Бургас

Зам.-министър Лиляна Павлова и кметът на Бургас Димитър Николов ще подпишат договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“. Официалната церемония ще се състои утре в 11.00 ч. пред сградата на община Бургас. След церемонията двамата ще направят обиколка по маршрута на проекта с автобус, по време на която ще бъдат дадени информация по реализацията му и брифинг.kmet-avtobus.jpgПроектът ще се реализира в рамките на приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, операция 1.5 „Системи за устойчив градски транспорт“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Общата му стойност е 67 млн. евро, от които 56 милиона евро са безвъзмездна финансова помощ.С финасовия ресурс ще бъдат закупени 28 дизелови и 39 метанови нискоемисионни автобуси. Ще бъде разработена концепция за въвеждането на интегрирана система за управление на трафика. Ще се проучат възможностите за изграждане на буферни паркинги в ключовите зони на града, както и на автобусен терминал за междуселищен транспорт.

Целта на проекта е да подобри системата за градския транспорт в Бургас като той стане по-актрактивен, достъпен, комфортен, безопасен, екологично чист и високоскоростен.

По Оперативна програма „Регионално развитие“ е предвидена безвъзмездна финансова помощ в размер на 210 милиона евро за развитието на интегриран градски транспорт в големите градове на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук