20.4 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Охранителните фирми отново реагираха на начина на провеждане на обществените поръчки

Охранителните фирми реагираха отново на начина на провеждането на търговете за обществени поръчки. Чрез организацията си – НАФТСО, те излязоха с отворено писмо до възложителите на обществени поръчки за охрана, ръководствата на съответните институции и контролните органи.

Членовете на НАФТСО нееднократно са призвавали възложителите на обществени поръчки и клиентите на доставчици на частни услуги за сигурност да избират най-благоприятните от икономическа и социална гледна точка оферти, а не най-ниската предложена цена, като вземат предвид изискванията за качество, спазването на трудовите стандарти и социалното законодателство.

НАФТСО не приема изборът на доставчик на услуги за сигурност да бъде подценяван и/или опорочаван, а работниците и служителите от частния охранителен сектор да понасят най-неблагоприятните последствия от икономическата и социалната криза.

Частните охранителни фирми са не само доставчик на услуги, но и част от превантивната система за противодействие на престъпността.

Управителният съвет на НАФТСО отново известява за задълбочаването на тревожните тенденции в процедурите за обществени поръчки за охрана, включително след последните промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

В над 90% от обществените поръчки за охрана през последните две години, възложителите залагат критерия „най-ниска цена“. Ако използват критерий „икономически най-изгодна оферта“, то много от тях, освен цената с най-висока тежест, включват редица порочни показатели като: отложено плащаD0е (противно на европейската практика и икономическата логика), минимално възнаграждение на охранител, време за реакция и много други.

НАФТСО призовава контролните органи да обръщат повече внимание на сивия сектор и на недекларираната дейност в сферата на услугите за сигурност и при проверка на възложители на обществени поръчки да не търсят отговорност от тези, които (правилно) не използват критерия „най-ниска цена“ при избор на доставчик на охранителни услуги, свързани с използването на човешки фактор.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук