15.4 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Охранителни фирми искат корекция на обществената поръчка за охрана на язовирите. ВиК: който е недоволен да сезира КЗК

От Националната асоциация на охранителните фирми в Бургас днес настояха обществената поръчка, обявена от ВиК дружеството в Бургас за охрана на язовирите да бъде коригирана. Причината е, че заложената прогнозна цена от 740 000 лв. за две години е нереално ниска. В частта от договора, който касае броя на охранителите, пък е заложена цена от 380 000 лв. От НАФТСО обясниха, че фирмата, която ще спечели търга ще понесе загуби от 110 392 лв, ако покрие всички разходи по минималната работна заплата от 290 лв., осигуровките, заплащането за прослужено време, нощен труд, празници и т. н.

В пресконференция днес взеха участие: Петко Иванов – управител на „3С СОТ Бургас“ и член на Управителния съвет на НАФТСО (Национална асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана – членове на асоциацията – „Бат секюрити“, „Скорпио“, „161 СОТ“ и „Вип секюрити“.

 

 

Тези условия били приемливи единствено за охранителни фирми, които работят  в “сивия сектор”. Нормативно определените разходи за един охранител са 417 лв. Под този праг не може да се поддържа охранителна дейност” , категоричен беше Петко Иванов-председател на УС на НАФТСО.  Затова  от асоциацията ще поискат от Главна инспекция по труда и ГД ”Охранителна полиция” към МВР да направи проверка на фирмата, която ще спечели поръчката.

 От НАФТСО  са изпратили писма до МРРБ, до Министерството труда и социална политика, до Агенцията за обществени поръчки и до изп. директор на ВиК Бургас с искане да бъде коригирана прогнозната /максималната/ цена на услугата или тя да бъде обявена за минимална.

“Цена, която е под себестойността на услугата ще доведе само до ниско качество на охраната и нарушаване на трудовите или данъчно- осигурителните норми”, е посочено в писмото. .

Шефът на ВиК Бургас Ганчо Тенев, заяви за bszone.infо, че НАФТСО имат право да обжалват процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията ако намират, че условията в нея са дискриминационни.

“ Според мен язовирите, като стратегически обекти, трябва да ги охранява държавата. Мен обаче като директор на търговско дружество ме задължават да проведа процедурата и аз го правя, като спазвам Закона за обществени поръчки. Като всеки шеф на търговско дружество естествено ще искам добра охрана, ако може на възможно по-ниска цена. Посочената цена е прогнозна и всяка фирма има правото да играе с по-висока. Никоя охранителна фирма не сме спрели от участие. Всяка фирма е в правото си да прецени дали условията са приемливи за нея или не. А задължение на данъчните е да проверяват, коя фирма плаща заплати и осигуровки или работи в сивия сектор. Това не е задължение на ВиК Бургас. Изискваме от фирмите да имат и катер, защото ивицата около язовира  е 28 км. и трябва да се обхожда всеки ден. Намирам реакцията на охранителните фирми, които днес са дали пресконференция, за смешен пиар”, коментира Ганчо Тенев

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук