16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Очакваме първата освободена от ДДС доставка на хранителни продукти за хора в нужда

След 2 седмици ще присъстваме на първата освободена от ДДС доставка на хранителни продукти и ще проследим начина, по който тя ще стигне до нуждаещите се. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова след среща с участието на министрите на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, на труда и социалната политика Гълъб Донев, директора на дирекция „Данъчна политика“ към Министерство на финансите Людмила Петкова, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и изпълнителния директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

Срещата бе по повод нефункциониращия закон, който освобождава от ДДС дарените храни с изтичащ срок на годност, поради липсата на подзаконовата нормативна база. След срещата Омбудсманът обясни, че Агенцията по храните изцяло е изпълнила своите ангажименти. По думите й е изготвен списъкът с храните, които могат да бъдат дарявани и сроковете на годност, в които това може да се случи. Манолова посочи, че Министерство на финансите е готово и с правилника за прилагане на Закона за ДДС. Тя поясни, че от своя страна МТСП е готово със списък на лица, които могат да даряват храни, а в рамките на десет дни този списък ще бъде облечен в законова форма.

По думите й половината от българчета са застрашени и са в риск от бедност, като се хранят непълноценно, а в същото време се пилеят огромни количества храни. Според омбудсмана с тези законови промени ще се направи пътят на нужната, но излишна храна до нуждаещите се от нея хора, по-кратък и по-лесен. Манолова изрази надежда, че през тази календарна година и в резултат на тези промени ще има повече дарения от по-разнообразни храни и по-малко гладни вечери за социално слабите хора в България.

От своя страна министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев заяви, че Мая Манолова е била катализатор в процеса по синхронизиране на действията между институциите, ангажирани с прилагането на Закона за храните и този за ДДС. Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика“ към Министерство на финансите допълни, че режимът, който е в Закона за ДДС изцяло е съобразен с европейското законодателство и с най-добрите практики.

Стана ясно, че в списъка на храните са мляко и млечни продукти, риба и рибни продукти, яйца и яйчени продукти, зърнени храни, картофи и кореноплодни, варива, зеленчуци, зеленчукови сокове, плодове, ядки, маслодайни семена, мед, безалкохолни напитки, боза и бутилирани води, кафе, чай и какао и други храни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук