22.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Още сме нащрек за африканска чума по свинете

Българските екепсерти по безопасност на храните продължават да изпълняват превантивните мерки срещу появата на африканска чума по свинете у нас. Екипите на БАБХ в цялата страна са мобилизирани, след като в Република Литва бяха констатирани няколко огнища на болестта.

Тя не е опасна за хората, но е изключително опасно вирусно заболяване при животните. „При извършване на проверките по планов официален контрол в обектите за производство и търговия с храни и при извършване на проверки при граничните инспекционни пунктове, се проверява за наличие на суровини и храни (свинско месо, преработено месо, непретърпяло термична обработка, сурово-сушени месни продукти) с произход от регионите на огнищата на заболяването в Литва”, информират от Агенцията по безопасност на храните.

Инспекторите обръщат особено внимание на международните речни, морски и въздухоплавателни средства, като се следи за стриктното спазване на процедурата по обезвреждане на хранителните отпадъци от тях. Ветеринарните лекари, отговорни за здравеопазване на животните информират лицата, отглеждащи свине у нас за симптомите на заболяването, както и за спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. Към момента у нас няма регистрирани случаи на заболели животни от Африканска чума.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук