13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Още сто полета за туристическия сезон, с неясна съдба

Европейският регламент изисква пътниците да бъдат върнати до там, откъдето са излетели, независимо кой какви финансови ангажименти е спазил или не по пътя и това е задължение на авиокомпанията. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща в министерството по повод кризата с блокираните чужди туристи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Колко сериозни санкции ще понесат замесените компании, ще зависи от действията им в следващите часове и дни.
Туроператорът „Алма Тур” действително не плаща, има големи задължения, ”България еър” е продължила да изпълнява програмата през цялото лято. От 600 полета за сезона, са изпълнени около 500, остават още 100. Авиокомпанията решава да прекрати полетите, обясни той. Трайков каза, че за него това е необяснимо и превозвачът не е могъл да го обясни.
Руските туристи са си купили почивки от туроператори, които имат застраховки за професионална отговорност. Тъй като нямат асистанс компания, начинът е туристите да си купят билети и след това да поискат парите от застрахователя на туроператора, много от тях обаче нямали тази възможност, затова се търси решението превозвачът да извози туристите и след това да получи парите от застраховките им. Те трябва да намерят това решение, няма друг вариант, каза Трайков и заяви, че двете компании много точно трябва да обяснят какво ще се случи с тези туристи.
Финландската система проработила – задействал се е техният Гаранционен фонд и със средства от него, е изпратен самолет.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук