28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Още три зарядни станции за електромобили

Община Бургас има възможността да осигури за града още три зарядни станции за електромобили и то напълно безплатно. За целта тя трябва да поеме като единствен ангажимент предоставянето на съответния брой маломерни терени. Същинската инвестиция е готова да направи фирма „Елдрайв“ ЕАД, която има одобрен проект за финансиране по програмата JESSIСА на Регионален фонд за градско развитие.

В тази връзка кметът Димитър Николов отправи предложение към местния парламент да бъде одобрено солидарното участие на Общината в това начинание. Набелязани са и местата, където да се изградят новите зарядни станции – по ул. „Стефан Стамболов“ /близо до ПМГ/Френска гимназия/, в района на Флората и до хотел „Приморец“.

Проектът на „Елдрайв“ ЕАД е в пълно съответствие с европейските и националните политики за намаляване на емисиите парникови газове и замърсяванията на околната среда и въздух, генерирани от транспорта в градските агломерации. Той отговаря и на политиката на Община Бургас по околна среда, основана на принципите за устойчиво развитие и намерила израз в разработените програмни документи – Общинския план за развитие 2014-2020, Програмата за управление качеството на атмосферния въздух, План за устойчива градска мобилност на Бургас 2014-2020, Стратегическата карта за шума и др.

Приоритет в местната политика на Община Бургас е популяризирането на природосъобразни начини за транспорт, за да се намали отрицателното влияние на нарастващия автомобилен трафик в града.

Сътрудничеството по проекта е свързано с доставка, монтаж, експлоатация и поддръжка на 3 зарядни станции за електрически превозни средства. Община Бургас поема ангажимент за осигуряване на безпрепятственото и законосъобразно ползване на тези локации, находящи се в имоти общинска собственост, с осигурени по две паркоместа към всяка. От своя страна фирма „Елдрайв“ ЕАД ще извърши за своя сметка проектирането, доставката, монтажа и поддръжката на зарядните станции.

Община Бургас е убедена, че проектът кореспондира с нейните усилия за подобряване на мобилността в града и ще допринесе за постигането на по-високо качество на живот.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук