13.2 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Още 30 лева за най-бедните в края на отоплителния сезон

Министерски съвет прие предложение, което ще облекчи финансово хората с най-ниски доходи у нас в края на отоплителния сезон, съобщиха от пресслужбата на кабинета. До дни по сметките на Социалното министерство ще бъдат преведени над 8 млн. лева, които да се използват за плащанията. Според депутатите, средствата ще бъдат намерени след преструктуритране на разходите в централния бюджет. 

©Снимка: flickr.com

От подпомагането ще могат да се възползват около 270 хил. граждани, получаващи целева помощ за отопление за сезон 2013/2014, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление или защото не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

Еднократната помощ ще могат да вземат още хората, които не са подавали молба декларация, но отговарят на условията за енергийно подпомагане и доходът им превишава с не повече от 10 лева от установената доходна граница. Предоставянето на допълнителните 30 лева за най-бедните българи ще се реализира от Агенцията за социално подпомагане.

Министрите решиха по време на заседанието си и 71 деца без право на наследствена пенсия от починал родител да получат персонални пенсии от 99 лв. месечно. Пенсиите, които са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост, ще се изплащат от 1 март. По този начин ще бъдат подпомогнати 48 семейства, останали в затруднено финансово положение.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук