9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Още 5 бургаски училища са готови с ремонтите

Още пет бургаски училища ще посрещнат след броени дни своите възпитаници напълно обновени и с въведени мерки за енергийна ефективност. Освен учебните заведения в ж.к. „Меден рудник“, изцяло ремонтирани ще започнат новата учебна 2013/2014 година и СОУ „Димчо Дебелянов“ в к-с „Славейков“, СОУ „Добри Чинтулов“ в „Изгрев“, Гимназията по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, ГЧЕ „Васил Левски“ и ОУ „П. К. Яворов“ в „Лазур“.

Сградите на едни от най-старите бургаски школа не са ремонтирани основно почти от самото им построяване в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Поради тази причина фасадите им бяха с изпопадала мазилка и боя, с прогнила дървена дограма, пропускаща влага и мухъл, и високи сметки за отопление през зимата. Днес заместник-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева посети и петте училища, за да се увери, че обучаващите се в тях общо 3000 деца ще започнат нормално учебната година на 16 септември.

Проверката установи, че до началото на учебната 2013/2014 г.  всички основни дейности по прилагане на мерките за енергийна ефективност в училищата ще бъдат изпълнени навреме и ще останат само почистване и козметични дейности по сградите, които няма да влияят на спокойното протичане на учебния процес. Извършените в СОУ „Димчо Дебелянов“ ремонтни дейности са свързани с подмяна на остарялата дървена дограма с нова, полагане на топлоизолация на външните стени и покрива и боядисване на цялата фасада. Същите мерки за енергийна ефективност са приложени и в Гимназията за чужди езици „Васил Левски“.

В ОУ „П. К. Яворов“ и СОУ „Добри Чинтулов“ строителните работи включват подмяна на дограмата, полагане на хидро- и топлоизолация, смяна на отоплителните радиатори и пребоядисване на сградите. Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ също е с нова PVC дограма, външните стени и покривът са топлоизолирани, и е извършена оптимизация на съществуващата вентилационно-климатична система. Общо в обновяването на 5-те учебни заведения са вложени около 1,6 млн. лв., спечелени от Община Бургас и финансирани 50/50 % по Международен фонд „Козлодуй“ и Фонд „Енергийна ефективност“.

Пред завършване е ремонтът и на ОУ „Иван Вазов“ в бургаския квартал Банево. Освен подмяната на дограмата и полагане на топлоизолация на външни стени и покрив, се модернизира и отоплителната инсталация на сградата. В последните 5-6 години Община Бургас успя да въведе мерки за енергийна ефективност и да обнови напълно повече от 80 % от училищата и 90 % от детските ясли и градини, намиращи се на нейна територия. С това усилията на Общината не свършват дотук. Одобрени за ремонт за следващата година с пари от Националния доверителен екофонд /НДЕЕФ/ са Търговската гимназия и ОУ „П. Р. Славейков“ в централната част на Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук