17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Павлова кръсти костенурка, бурно море блокира министъра на о-в „Св. Анастасия”

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова стана кръстница на малка костенурка, която откри при посещението на остров „Св. Анастасия” край Бургас. Защитеният вид получи името на покровителката на острова- Анастасия.

 Появилият се по обяд вятър и вълнение на морето от 5 бала блокира министър Павлова на острова и обикаляйки парчето суша тя откри малката костенурка. Катерът на Морска администрация не успя да акостира на пирса и се наложи да се изчака утихването на морето.

 Иначе на този пристан следващото лято трябва да слязат първите туристи, които ще могат да посетят изцяло реконструирания остров с реставрирана църква, ресторант с  бургаски гозби и манастирска част, която ще бъде превърната в малък хотел, както и лекарна с билкови чайове.

 В момента на острова освен строителни материали самотно стоят портрети на  Маркс и Андропов, спомени от комунистическо време, когато той носеше името „Болшевик”.

 Проектът за превръщането на острова в туристическа атракция е на стойност пет милиона и половина, а парите са спечелени по ОП ”Регионално развитие”.

 

 

На острова не може да се докарат багери и тежки машини затова работата тук не е лесна, но изпълнителите на проекта се надяват да могат да върнат автентичния вид на  острова от преди време, когато е бил нападан от пирати.

 

Има идея подобни проекти да бъдат изпълнени и на созополските острови Св. Кирик и Св. Иван, така че заедно с остров „Св. Анастасия” да бъдат свързани с общ туристически маршрут. Пари за тях обаче ще се търсят в следващия програмен период.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук