6.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Пак изненада за орнитолозите, този път край Ченгенето

Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ са забелязали две птици от вида трипръста чайка край рибарското селище „Ченгене скеле“. Нетипичните за страната ни представители били сред ято от близо 500 черноглави чайки. Екземплярите са млади, а в страната ни има много малко регистрирани наблюдения на този вид.

Трипръстата чайка е типичен вид за бреговете на Атлантическия океан . Среща се и по Средиземноморието, където гнезди в редки случаи. Според орнитолозите, птиците най-вероятно са се отдалечили от миграционния път, тъй като са малки и все още неопитни.

В началото на миналия месец розово фламинго пък се настани в Атанасовското езеро. Появата на младата птица изненада любителите на пернати, тъй като обикновено прекарва зимата в Гърция и Турция. Случаят с птицата бе идентичен с този на малките чайки. Орнитолозите бяха категорични, че се е отклонила от пътя към топлите страни, защото е все още неопитна. Последното наблюдение на розово фламинго в Бургаските езера е от 2010 година. Вижте видео: тук

Идната сряда от представители на местното дружество за защита на птиците, организират акция по почистването на Защитена местност „Пода“. Инициативата ще започне в 13.00 часа, предава Агенция „Фокус“. Навремето мястото е било сметище.

В следствие на дейности, свързани със създаването на нови водни тела в края на лятото, са се появили много отпадъци, което налага почистването на територията. От дружеството вече са поканили свои сподвижници, но се надяват и много бургазлии да се отзоват на поканата.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук